Mijn vriendin Silvana is een heldin. Ze werkt op dezelfde TSO/BSO school waar ik ook eventjes heb gewerkt nadat ik gestopt ben als time-outbegeleider. Werken of in mijn specifiek geval: stilletjes wegkwijnen van ellende tegen betaling.

Silvana is echt een heldin.

Ze doet er al twee jaar lang administratief werk, ondanks haar diploma van sociaal werker.

De omstandigheden zijn niet eenvoudig. Veel middelen heeft de school niet, de competenties om die middelen efficiƫnt in te zetten ook niet. Er is enorm veel verloop van leerkrachten. Sommigen kunnen de Brusselse jongeren niet aan, anderen hebben moeite met de mentaliteit van hun collega's.

De leerlingen hebben meestal al een hobbelig parcours afgelegd. De meerderheid staat vijandig of minstens wantrouwig tegenover het schoolsysteem. Ze brengen vaak een hele rits verzwarende omstandigheden mee naar school, missen bepaalde sociale codes, zetten de boel meer dan eens op stelten.

Daarom is Silvana een heldin. Ze heeft het beste voor met de leerlingen. Zij slaagt erin gedrag los te zien van de persoon. Ze herkent goedheid onder een stoer voorkomen. Ze ziet een gouden hart achter een scherpe tong. Ze kan zachtheid vinden in een harde blik.

Haar functieomschrijving zegt niet veel over het werk dat ze doet. Op het secretariaat wordt ze geacht het onthaal te verzorgen, telefoontjes aan te nemen en registreren, registreren, registreren. De leerlingen hebben al heel snel hun weg naar haar bureau gevonden. Silvana neemt tijd voor een grapje, een kwinkslag, een praatje. Het duurde dus niet lang voor ze sociaal werk begon te doen op het secretariaat. Dit bezorgde haar de reputatie te soft te zijn en te weinig te disciplineren.

Maar Silvana is echt wel een heldin want door die warme aanpak, heeft ze het respect gekregen van de leerlingen. Ze zal haar stem verheffen wanneer het nodig is. Ze krijgt een klas stil als het moet. Ze gooit zonder problemen haar lijfje van 50 kg tussen vechtende pubers. Ze weet immers dat ze haar geen haar zullen krenken. De leerlingen voelen zich gerespecteerd door haar en dat loont.

Kunnen we nog meer van zulke heldinnen krijgen, alsjeblieft?